Nominaties: Goed voor elkaar bokaal!

Stem op een mooi initiatief voor een cheque van 500 euro!

De leden van PRO Kaag en Braassem hebben recent het nieuwe verkiezingsprogramma ‘Goed voor elkaar’ vastgesteld. Maar, zo was de opvatting, als wij ons verkiezingsprogramma ‘Goed voor elkaar’ noemen, moeten we de daad ook bij het woord voegen. Daarom wordt dit jaar voor de eerste keer de ‘Goed voor elkaar-bokaal’ uitgereikt: een bokaal met een cheque ter waarde van 500 euro voor een mooi initiatief in onze gemeente.

Vanwege onze doelstelling, en het geloof in de kracht van onze gemeenschap, met al haar initiatief, geven wij vanaf nu, jaarlijks een fors deel van de contributie inkomsten, die de leden hebben ingebracht, terug aan de inwoners.

De leden van PRO Kaag en Braassem konden lokale initiatieven voordragen. Dit kon een initiatief zijn op het gebied van sport, duurzaamheid, gezondheid, zorg, een initiatief in de wijk, een goed doel, een vereniging, etc.

De voorgedragen instellingen/initiatieven zijn gevraagd of zij in aanmerking willen komen voor deze bokaal. En nu hebben alle inwoners van Kaag en Braassem het laatste woord en kiezen via het PROpiniepanel een winnaar uit.

Hieronder staan de initiatieven. Ben je geen PROpinie panel lid? Geen probleem, je kan wel een stem uitbrengen. Mocht je lid willen worden meld je dan even aan!

De genomineerde initiatieven zijn:

1. KB Energie

KB energie is een nieuwe op te richten energiecoöperatie voor de gemeente Kaag en Braassem. De coöperatie biedt een oplossing om toch te kunnen profiteren van zonnestroom.

Over de nominatie van dit initiatief zeggen de inzenders:
“Hoe klein ook, hier begint het mee om onze wereld een beetje schoner achter te laten. Elke inwoners van de gemeente krijgt op deze manier de mogelijkheid om te profiteren van zonne-energie door gebruik te maken van elkaars dak.”

2. Natuurbelevingstuin De Bult

Natuurbelevingstuin De Bult is een gebied waar door iedereen kan genieten van de natuur. Er is een waterspeeltuin voor kinderen, een pluktuin, een tuin met bankjes waar genoten kan worden van natuur, vogels, vlinders bijen en bloemen. Door het plaatsen van de juiste bomen is een filter ontstaan voor het fijnstof en het geluid van de A4 en HSL.

Over de nominatie van dit initiatief zeggen de inzenders:
“De Bult staat regelmatig in het nieuws, maar helaas niet altijd met positieve berichten. Ze hebben regelmatig te maken gehad met vandalisme en via deze weg willen wij hen een hart onder de riem steken om ondanks deze tegenslagen door te gaan met dit mooie initiatief.

3. Geef Gehandicapten Kans

Geef Gehandicapten Kans biedt mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid om deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten. De stichting organiseert activiteiten en uitjes om naar uit te kijken, waarmee de organisatie ook een stukje zorg uit handen neemt van mantelzorgers.

Over de nominatie van dit initiatief zeggen de inzenders:
“Onder andere met de Waterduikers zorgen ze ervoor dat inwoners van Kaag en Braassem met een verstandelijke beperking ook gewoon lekker kunnen sporten en andere leuke dingen kunnen ondernemen met vrienden. De uitjes die ze organiseren zijn heel erg leuk voor de doelgroep, en zorgen er ook nog eens voor dat mantelzorgers een beetje ademruimte krijgen. Daarnaast denk ik dat deze organisatie met 500 euro écht iets leuks kan doen dat de mensen voor wie het bedoeld is lang zal bijblijven.”

4. De Zonnebloem

In alle dorpen van onze gemeente zijn zeker 85 vrijwilligers actief voor De Zonnebloem. Ze leggen huisbezoeken af bij ouderen, gehandicapten, zieken en eenzame inwoners. Het initiatief is ontstaan in de jaren ’50 om een vreugde, vriendschap en gezelligheid te brengen bij gasten. Eenzaamheid was toen al een issue en dat is het nog steeds.

Over de nominatie van dit initiatief zeggen de inzenders:
“Met de Zonnebloemauto, een aangepaste auto waar een rolstoelgast en nog drie passagiers in kunnen, kan zeker 10 keer een groep gasten een fijne wensdag bezorgen. De auto is al te huur voor De Zonnebloem voor 40 euro per dag (excl. Brandstof).

5. Stichting Groen Licht

Stichting Groen Licht vindt het belangrijk dat bewoners de natuur in hun gemeente ontdekken en waarderen. Om dit te ondersteunen biedt de stichting natuureducatie aan, gericht op de natuur en mooie plekjes in de huidige gemeente Kaag en Braassem. Daarnaast zijn ze in goed overleg met de gemeente over ontwikkelingen waarbij het openbaar groen en natuurbehoud een belangrijke rol speelt.

Over de nominatie van dit initiatief zeggen de inzenders:
“Ontstaan vanuit idealisme en zorg om de leefomgeving en dan uitgegroeid tot dat het nu is. Ze doen aan educatie en werken aan bewustwording zodat we met elkaar onze woonomgeving groener maken. Daarbij betrekken ze de inwoners bij prik je buurt schoon en geven anderen de kans om verantwoordelijkheid te nemen. Met name dat laatste is heel belangrijk.”

6. Basisschool Ter Does in Hoogmade

De gemeente heeft, na een zeer intensief voortraject besloten om een modern toekomstbestendig onderwijsgebouw neer te zetten in Hoogmade. Multifunctioneel in gebruik en geschikt voor modern onderwijs. Door een unieke samenwerking zal er ook een lang gekoesterde wens om woningen toe te voegen in Hoogmade in vervulling gaan.

Over de nominatie van dit initiatief zeggen de inzenders:
“De gemeente heeft extra geld gestopt in het verduurzamen van het nieuwe schoolgebouw. Het schoolbestuur zelf heeft de stap naar volledig energieneutraal gemaakt en € 75.000 bijeen gebracht. Maar Ter Does zou graag een Solar Fox willen, een systeem met displays waarin je kan aflezen wanneer er hoeveel stroom opgewekt is op het dak, hoeveel er wanneer gebruikt wordt etc. Rondom deze digitale displays kunnen lessen worden georganiseerd. Daarom nomineren wij deze school.”

7. S.V. Kickers 69 & TV Leimuiden

Twee clubs die zich de afgelopen jaren zeer verdienstelijk hebben ingezet, om elkaar te vinden in het plan voor Leimuiden West. Het plan bestaat uit een aanpassing van de bestemming voor het sportcomplex aan de Beukenlaan, en woningbouw voor het gebied ten westen van de volkstuinen aan de Leeuwerik en de voormalige vuilstort en dijk ten noordwesten hiervan tussen Meerewijck en scheepswerf Kok.

Over de nominatie van dit initiatief zeggen de inzenders:
“Vele vrijwilligers, vele uren vergaderen, langdurige communicatie met leden en alle betrokken partijen hebben geleid tot een heel mooi plan. Door al deze inzet kunnen zij elkaar versterken en hun beider verenigingen toekomstbestendig maken. Juist hierbij zullen zij flinke kosten moeten maken en wederom een groot beroep moeten doen op de leden. Als blijk van waardering nomineren wij deze twee verenigingen, als één combinatie, voor de bokaal en bijbehorende cheque.”

8. Pop- en cultuurpodium Splotsz

Pop- en cultuurpodium SplotsZ heeft het hele jaar door een gevarieerd programma voor een zeer breed publiek. Wekelijks vullen lokaal en landelijk bekende bands, dj’s en cabaretiers het podium. Daarnaast staat Splotsz in regelmatig contact met de plaatselijke jeugdvereniging en middelbare school om een geslaagd jeugdprogramma neer te zetten.

Over de nominatie van dit initiatief zeggen de inzenders:
“Al jarenlang organiseren vrijwilligers met zoveel enthousiasme en plezier met elkaar vele avonden met muziek en cultuur. Met elkaar hebben deze vrijwilligers een grote verantwoordelijkheid en loyaliteit jegens elkaar en de club. Top!”

9. Beachvolleybal Leimuiden

Jaarlijks organiseren vrijwilligers in Leimuiden een beachvolleybaltoernooi waarbij de ontmoetingsfunctie van ‘tout’ Leimuiden minstens zo belangrijk is als de sportieve prestaties.

Over de nominatie van dit initiatief zeggen de inzenders:
“Al jaren een blikvanger in Leimuiden in de zomermaanden. Georganiseerd door een aantal vrijwilligers en het mooie is dat met het opgehaalde geld weer andere initiatieven in Leimuiden worden ondersteund.”

10. Maximaal Comité uit Hoogmade

Drie initiatiefnemers, Lau van der Hoorn, Mandy Zonneveld en Joost van der Meer, besloten vorig jaar om Koningsdag in Hoogmade nieuw leven in te blazen. In heel korte tijd werden bijna alle verenigingen uit het dorp gemobiliseerd en werd in heel korte tijd een prachtig programma voor jong en oud in elkaar gedraaid.

Over de nominatie van dit initiatief zeggen de inzenders:
“Afgelopen jaar is een prachtig programma neergezet waarbij aan alle doelgroepen is gedacht. Van jong tot oud, maar ook bijvoorbeeld statushouders uit het dorp zijn actief geweest. De organisatie hoopt dit jaar nog meer mensen op de been te krijgen en de komende jaren toe te werken naar heuse feestweek. Daarom hopen we dat PRO dit initiatief wil steunen, zodat we de kosten voor iedereen zo laag mogelijk kunnen houden en daardoor iedereen mee kan doen.”

11. Kunstwerk in Rijnsaterwoude

Tijdens de initiatievenmarkt die in de gemeente is georganiseerd vorig jaar, heeft Gre Eikelenboom gepleit voor een mooiere entree voor Rijnsaterwoude.

Over de nominatie van dit initiatief zeggen de inzenders: 
“Eén van de inwoners uit Rijnsaterwoude probeert al enige tijd de entree van het dorp te verfraaien, onder andere door budget bij elkaar te sprokkelen en andere inwoners enthousiast te maken. Wij dragen kunst en cultuur een warm hart toe en vinden ook dat de entree van Rijnsaterwoude wel iets meer fantasie kan gebruiken. Daarom dragen wij dit initiatief voor voor de PRO-bokaal.”

12. Kunstgrasveld v.v. Woubrugge

Op zaterdag 13 januari opende v.v. Woubrugge een kunstgrasveldje op haar sportcomplex. De aanvraag voor het veldje werd al in 2014 gedaan, waarna het initiatief vanaf het eerste moment werd ondersteund en aangejaagd door vrijwilligers.

Over de nominatie van dit initiatief zeggen de inzenders: 
“Wij willen graag het kunstgrasveldje van V.V. Woubrugge nomineren voor de Goed voor elkaar-bokaal, omdat dit veldje volledig tot stand is gekomen op initiatief van de voetbalvereniging zelf. Wat mij betreft is dit dus een goed voorbeeld van hoe de kracht en kennis van de leden en vrijwilligers gebruikt wordt om iets voor elkaar te krijgen.”

Dus breng nu je stem uit op 1 van deze initiatieven.

HELAAS, STEMMEN IS GESLOTEN EN DE STEMMEN WORDEN GETELD

Ben je nog geen PROpinie panel lid meld je dan hier aan! 

Je kan tot en met donderdag 15 maart je stem uitbrengen.

De bokaal zal zaterdag 17 maart worden uitgereikt.