Gemeentelijke politieke partijen lopen zich momenteel het vuur uit de sloffen. Het is verkiezingstijd en dan moet er geflyerd en gefolderd worden, vinden er debatten plaats en is elke politicus of politica (in de dop) 24 uur per dag bereikbaar ‘voor het algemeen belang’. Dennis van Klink niet. De nummer 9 op de kieslijst van PRO Kaag en Braassem slijt zijn dagen in het subtropisch zwemparadijs van Landal. ‘Je moet je raadsperiode ontspannen beginnen vind ik.’

Wat een verademing zou het zijn als al die lokale vertegenwoordigers op zaterdag niet meer in hun plastic jassen bij de supermarkt staan!
‘Ik maak natuurlijk een grap. Ja, ik ben er een weekje tussenuit met mijn vriendin en Teije, onze zoon. Even rust, want verder is het altijd druk, druk, druk. Een aantal jaren geleden stopte ik met voetballen om wat vaker thuis te kunnen zijn. Ik doe mijn best, maar het lukt niet altijd en zeker in aanloop naar de verkiezingen, is mijn schoonmoeder wel erg vaak aan het oppassen.’

Want? Je zit nu elke avond op het gemeentehuis te vergaderen? Dat was toch juist wat PRO niet wilde?
‘Nee hoor, we zitten zeker niet elke avond op het gemeentehuis. We hebben nu wel tweewekelijks overleg om afspraken te maken en elkaar ook een beetje beter te leren kennen; je bent toch een club nieuwe mensen bij elkaar. Maar er zijn op dit moment ook gewoon veel praktische zaken die geregeld moeten worden. Van het onderhouden van de website en social media accounts, tot folders laten drukken en verspreiden. En daarnaast ben ik alweer vol in voorbereiding voor de Alpe d’HuZes die ik dit jaar voor de tweede keer ga rijden.’

Als je dan toch vaker thuis probeert te zijn, is het niet makkelijker om gewoon geld in te zamelen dan je in het zweet te werken op een berg in Frankrijk.
‘Makkelijker wel, maar ik houd van de uitdaging. Niets zo mooi als op de fiets stappen en mijn energie kwijt te kunnen. Handig ook, want ik heb de gemeente in de afgelopen anderhalf jaar beter leren kennen dan ooit te tevoren. Ik doorkruis alle dorpen met enige regelmaat op de fiets!’

En wat zie je dan als je het prachtige Kaag en Braassem doorkruist?
‘Veel rust, ruimte, groen en schoonheid.’

Kom op, je bent politieagent! Die bekijken alles door hun blauwe bril en zien alles wat er mis is.
‘De problemen die ik in onze omgeving zie, staan vaak in geen verhouding tot wat ik soms in mijn werk mee maak. Het wil beslist niet zeggen dat deze problemen niet ernstig zijn voor de mensen die ermee te maken hebben hoor! Maar heel vaak kan er bij ons in de gemeente iets aan gedaan worden, terwijl ik in mijn werk ook wel eens andere situaties mee maak. Daar haal ik dan ook mijn energie voor de gemeentepolitiek vandaan: niet alleen op straat – voor zover mogelijk – een verschil kunnen maken, maar ook op beleidsmatig niveau.’

Hoe ben je dan uiteindelijk bij PRO terechtgekomen?
‘Ik ben na een aantal brainstorms met mensen van PRO wel bevlogen geraakt bij de onderwerpen die op gemeentelijk niveau spelen. Ik ben echter nooit een type geweest voor een landelijke politieke partij. Mijn mening gaat in het politieke spectrum van links naar rechts en weer terug. Ik wissel daarin, maar bij PRO heb ik wel heel sterk het gevoel dat we een gezamenlijke visie hebben, maar ook dat er ruimte is voor discussie. Dat voelt goed en binnen PRO wil ik wel mijn steentje bijdragen aan de toekomst van deze gemeente.’

Nu sta je op plaats 9 van de kieslijst. Hoe realistisch is het dat jij in de raad komt?
‘Plek 9 lijkt me iets te hoog gegrepen om automatisch in de raad te komen, maar ik vind dat ik geen raadszetel nodig heb om van toegevoegde waarde te zijn. Het is mooi als ik in de raad kom, maar het is binnen PRO geen belemmering om je mening kracht bij te zetten en te bereiken wat je wilt.’