Kaag en Braassem, 10 september 2015 – Drie huizen onder één dak en toch naar alle zijden vrij uitzicht hebben. Dat kan straks mogelijk zijn aan de Ringvaart in Leimuiden. Architect Janjaap Ruijssenaars heeft een uniek woningontwerp bedacht, gebaseerd op het bekende Tetris-spelletje met de vallende blokjes. Het ontwerp en concept van Tetris House worden maandag 14 september om 10.00 uur gepresenteerd in het gemeentehuis van Kaag en Braassem. Wie belangstelling heeft, kan de presentatie van Tetris House bijwonen.

Tetris House is een huis met drie woonlagen, die op een wonderlijke manier elk om de twee andere woningen is gevouwen. Daardoor hebben bewoners zowel links, rechts, voor als achter zicht op het omliggende landschap. Het streven is dat de huizen zelfstandig kunnen bestaan en geen aansluiting op het gas-, elektriciteits- en waternet nodig hebben.

Burgerinitiatief

Ruijssenaars diende samen met grondeigenaar Richard de Jeu een burgerinitiatief in bij de gemeente Kaag en Braassem die daarop enthousiast reageerde. Wethouder Peters-Adrian: “We zijn blij dat dit burgerinitiatief bij Kaag en Braassem terecht is gekomen. De zelfvoorzienende woning past ook heel goed bij onze ambities op het gebied van duurzaamheid. We zijn er trots op dat wij straks wellicht de eerste gemeente in Nederland zijn met een Tetris House.”

Zelfvoorzienend

De woningen in Leimuiden worden zo mogelijk autarkisch gerealiseerd, wat wil zeggen zelfstandig en los van vaste aansluitingen. De woningen wekken zelf energie op en zuiveren het eigen afvalwater. De woningen hebben een woonoppervlak van 170m2 met een dakterras van 50m2. Het Tetris House past in de bredere maatschappelijke opvatting waarin delen als het nieuwe bezit wordt gezien. Bewoners maken op een efficiënte manier samen gebruik van ruimte, zicht en energie.