Kaag en Braassem, 26 oktober 2013 – Na een emotionele oproep van MCD Supermarkten uit Leimuiden om ook op zondag open te mogen, kwam het onderwerp dinsdagavond 26 oktober opnieuw op de agenda in het gemeentehuis. Immers, SVKB, de VVD en PvdA hadden in het Witte Weekblad laten weten allen vóór de zondagopenstelling te zijn. Een meerderheid van de raad dus!

Tijdens de politieke avond krabbelde SVKB echter terug. Met argumenten als “het proces is niet goed doorlopen” en “de communicatie met de achterban moet nog plaatsvinden” was SVKB ineens niet zo uitgesproken als in het Witte Weekblad. Het initiatiefvoorstel van de PvdA is nu opgeschoven naar 2 december. Dan neemt de raad alsnog een besluit over de zondagopenstelling.

PRO Kaag en Braassem vindt het belangrijk dat ondernemers de ruimte krijgen om te ondernemen. Dat betekent dat zij de ruimte krijgen om open te gaan op momenten dat zij daar behoefte aan hebben. Een zondagopenstelling, zoals MCD uit Leimuiden wil, past daar prima bij. We leven immers in een 24-uurs economie, behalve in Kaag en Braassem op dit moment.

Veel van de inwoners in Kaag en Braassem rijden nu op zondag naar Nieuw-Vennep of Leiderdorp om rustig boodschappen te kunnen doen. Dat is klandizie die een supermarkt als MCD niet kan verliezen. Supermarktmanager Stefan Blom van MCD vreest zelfs sluiting van zijn supermarkt in Leimuiden als hij de winkel niet het hele jaar door op zondag kan openen. “Wij redden het niet met een paar zondagen per jaar.”

Het is te hopen dat SVKB 2 december een wijs besluit neemt, anders heeft Leimuiden straks geen supermarkt meer.