Hans Klink volgde een sportopleiding aan het CIOS, omdat hij sportinstructeur bij de marechaussee wilde worden. Een rugblessure weerhield hem van die droom, maar nog steeds is sporten zijn lust en zijn leven. En een beetje politiek. ‘Ik ben zo’n gek die het leuk vind om naar het vragenuurtje op vrijdag te kijken.’

Wat is er leuk aan het vragenuurtje?
‘De actualiteiten komen in een notendop voorbij, maar vooral de manier van vragen stellen en reageren vind ik interessant. De non-verbale communicatie, maar ook hoe de minister-president een antwoord ontwijkt of pareert.’

En de permanente blijheid van minister-president Rutte heeft jou doen besluiten om zelf ook maar de politiek in te gaan?
‘Haha, nee hoor… Ik volg de politiek altijd al. Ik vind het interessant, omdat ik zelf ook altijd een mening heb over van alles en nog wat. Dat is ook de reden dat ik op verjaardagen van mijn ouders altijd naast raadslid Piet van Veen schoof. Wilde ik weten wat er waar was van geruchten, artikelen in de krant. Hij is ook degene die mij enthousiast heeft gemaakt voor gemeentepolitiek.’

En waarom dan PRO?
‘Ik ben erg blij dat er een partij is die haar missie ervan maakt om de manier van besturen te veranderen. Volgens mij is er, ook bij de andere partijen, een brede overeenstemming dat topdown besturen niet zo goed meer werkt. Dat de afstand tussen het bestuur en de inwoners groot is en dat dat anders moet. Ik wil samen met PRO meehelpen om het besluitvormingsproces zo in te richten dat inwoners er weer onderdeel van zijn.’

Dat klinkt…
‘Ja! Ik weet het, het klinkt als verkiezingsretoriek. Maar het kan! Ik zeg niet dat het binnen een dag geregeld is, maar ik geloof hierin omdat het nodig is. Lees de krantenkoppen er maar op na: gemeenten hebben moeite om inwoners zo gek te krijgen dat ze zich verkiesbaar stellen, de kloof tussen inwoners en bestuur groeit… Er moet wel iets gebeuren, want het huidige model van besluitvorming schudt op zijn grondvesten. Geef ons daarom de kans om het in elk geval te proberen.’

Denk je dat die kans komt? Wordt PRO een grote partij?
‘Dat bepaalt de kiezer en ik weet het echt niet. De mogelijkheid bestaat dat alle partijen rond de vier of vijf zetels uitkomen, de mogelijkheid bestaat ook dat er uitschieters bij zitten: een hele grote of een hele kleine partij. We gaan het woensdag zien, maar de reacties zijn in elk geval goed.’

Je bedoelt de reacties op jullie campagne? Wat zijn die reacties dan?
‘Veel positieve reacties op ons tijdschrift. Zelfs mensen die mailden en belden, omdat ze hem niet ontvangen hadden of een bewaarexemplaar wilden. Dat heb ik nog nooit meegemaakt met verkiezingsfolders! En op Facebook, twitter en de website worden berichten extreem goed bekeken. En als ik zie hoe andere partijen met ons bezig zijn in plaats van uitgaan van hun eigen kracht, hebben we wel iets goeds neergezet.’