Wat is er mooi aan Leimuiden en Vriezekoop? Voor Ingrid Straathof is het weidse landschap het mooiste aan Kaag en Braassem. En weids is het uitzicht vanuit de boerderij van haar ouders in Vriezekoop zeker. Het is daar mooi, rustig en groen. Hopelijk kunnen wij Vriezekoop nog lang groen houden, we moeten zuinig zijn op de beschermers van dit landschap: de boeren.

Je woont tegenwoordig in het centrum van Leimuiden. Als Vriezekoop zo mooi is, wanneer ga je terug?
‘Later als ik geld heb! Een boerderij schaf je niet zomaar aan en ik ben blij dat mijn ouders er nog steeds wonen. Ik kom er nog regelmatig, maar ik woon nu met veel plezier in het dorp. Dat heeft weer andere voordelen. Ik woon nu dichtbij voorzieningen. De supermarkt om de hoek, mijn volleybalvereniging Setumup vlakbij en ik zit snel in één van de grote steden. Alles heeft voor- en nadelen, maar Leimuiden blijft thuiskomen.’

En nu wil je de belangen van Leimuiden vertegenwoordigen in de gemeenteraad?
‘Als ik de kans krijg, wil ik zeker in de gemeenteraad. Op plek 6 op de kieslijst van PRO is dat nog onzeker, maar ik vind het een mooie uitdaging om mijn tanden in te zetten. Niet alleen voor Leimuiden overigens, maar voor de hele gemeente Kaag en Braassem. De gemeente bestaat niet alleen uit Leimuiden of Roelofarendsveen. Het zijn elf dorpen verspreid over een enorm grondgebied die allen uniek zijn.’

Dat is zeker het grote verschil met de gemeente Uithoorn die jij ook goed kent?
‘Uithoorn en De Kwakel heb ik redelijk goed leren kennen in de afgelopen 3,5 jaar als communicatieadviseur bij deze gemeente. Ik ben in dit werk gerold en het bevalt nog steeds uitstekend. En in mijn werk zie ik veel van de uitdagingen voorbij komen waar ook Kaag en Braassem mee te maken krijgt. Ook in Uithoorn wordt gekeken naar de sterke kanten van Uithoorn en De Kwakel en om deze optimaal te benutten. ’

En welke rol wil jij binnen PRO vervullen als je in de raad komt?
‘Ik ben als communicatieadviseur vooral betrokken bij de afdelingen die gaan over ‘Werk en Inkomen’ en de ‘Wet Maatschappelijke Ondersteuning’. Ook voor Kaag en Braassem gaat de begeleiding en ondersteuning van kwetsbaren die zijn aangewezen op de bijstand, de sociale werkvoorziening, zorg vanuit de WMO en nog veel meer straks een belangrijke rol spelen. Ik denk en wil daar vanuit mijn werk en communicatieachtergrond een rol in spelen binnen PRO. Als het even kan vanuit de raad, maar anders zeker in een ondersteunende functie.’

Die rol zou je ook bij elke andere partij in de gemeenteraad kunnen vervullen. Elke partij zou blij zijn met een jonge, deskundige uit Leimuiden op de lijst. Waarom PRO?
Het eerlijke verhaal, de andere en vernieuwende aanpak en het denken in mogelijkheden zorgen ervoor dat ik PRO ben. Tevens wil PRO de gemeente terug geven aan haar de inwoners. Samen met de kennis en betrokkenheid van de inwoners de vele uitdagingen aan die op ons pad komen. Daarnaast voel ik mij thuis bij PRO,  onze club is een mengelmoes waar veel deskundigheid aanwezig is en telkens na een overleg kom ik met nieuwe energie thuis.

Zeg ‘ns eerlijk, Kaag en Braassem is toch veel leuker dan de gemeente Uithoorn?
‘Uithoorn en Kaag en Braassem lijken in veel opzichten op elkaar. Qua inwoneraantal ontlopen ze elkaar niet veel, de problematiek en uitdagingen komen overeen, maar zoals gezegd: Leimuiden is thuiskomen en het landschap in onze mooie gemeente is uniek. Daarin blinkt Kaag en Braassem uit.’