Elk weekend, maar het liefst zo vaak als mogelijk, doorkruist Laura van Klink, nummer vijf op de kieslijst van PRO, de gemeente. Niet in een lullig slakkengangetje, maar in een stevige wandelpas. Zeker een kilometer of tien wandelt ze door Rijpwetering, Leimuiden of Woubrugge, langs de Braassem en door de polders. ‘Ik moet naar buiten, het hoofd leeg maken.’

Waarom moet het hoofd zo vaak als mogelijk leeg?
‘Omdat het vol zit. Met een drukke baan, een gezin, veel hobby’s en een druk sociaal leven is er altijd veel om over na te denken. Wandelen helpt om dingen op een rij te zetten, om te ontspannen en uiteindelijk even nergens over na te denken. Alleen maar om je heen kijken en genieten. Uiteindelijk word ik elke keer nog verrast bijvoorbeeld een enorme zwanenfamilie in de polder of een reiger die net een visje in zijn bek heeft. Het zijn hele kleine schoonheden die je pas ziet en waardeert als je ontspannen bent en tijd hebt om om je heen te kijken.’

De winter is dus niet echt jouw tijd van het jaar?
‘Ik probeer echt zoveel mogelijk naar buiten te gaan, dus ook als het wat kouder is. Alleen als het pijpenstelen regent, ga ik niet. Dan pak ik een boek, maar eerlijk gezegd heb ik een tijd lang erg weinig gelezen. Pas sinds kort, nu ik vaak met de trein reis, kom ik weer aan lezen toe. Ik heb net Bonita Avenue van Peter Buwalda uit. Zo’n mooi boek! Ook een boek helpt om te ontspannen.’

Wat doe je dan overdag als de druk in de vrije uren zo vaak van de ketel moet?
‘Ik heb een drukke baan bij de Kamer van Koophandel waar ik bedrijven help bij het starten en laten groeien van hun onderneming. Interessant, uitdagend en mooi werk, maar ook druk. Ik ben vaak onderweg. Niet alleen overdag, maar ook regelmatig ’s avonds.’

Maak je borst maar nat! Raadsleden klagen steen en been over de vele vergaderingen in de avonduren!
‘Ja en dat dus precies de reden dat ik mij bij PRO heb aangesloten. In mijn werk heb ik al veel te vaak geconstateerd dat politiek en bestuur op een andere manier georganiseerd moeten worden. Wie roept dat het gemeentehuis weer vol moet stromen met inwoners, is in mijn beleving niet wijs. Die vergaderingen duren veel te lang en zijn ontstellend saai. Als gemeente moet je juist zorgen dat je draagvlak hebt onder inwoners bij het nemen van besluiten. En als je besluiten neemt die kunnen rekenen op steun van de overgrote meerderheid van betrokkenen, is het voor hen helemaal niet nodig om naar dat gemeentehuis te komen. Dat geeft de gemeenteraad tevens de ruimte om te besturen op hoofdlijnen en om het college te controleren. Zo simpel en begrijpelijk als wat.’

Is dat niet een beetje wat elke politieke partij roept in verkiezingstijd: ‘politiek weer aantrekkelijk maken’ en ‘draagvlak zoeken onder inwoners’?
‘Dat klopt. Het feit dat elke partij dit roept, betekent ook dat er echt behoefte is aan een andere manier van werken in gemeentelijke besluitvorming. Niemand weet echter goed hoe dit aan te pakken. Ik denk dat we met PRO wel een concreet idee hebben hoe het moet: lijsttrekker Floris heeft het als wethouder al een paar keer gedaan in deze gemeente. Ik heb gezien hoe het uitpakt als je voorafgaand aan een besluit draagvlak creëert en dat heeft mij erg enthousiast gemaakt. Dat is dan ook de reden dat ik mijn energie wil aanwenden voor PRO en voor geen enkele andere politieke partij.’

En je hebt je zoon Milan (plaats 23 op de kieslijst van PRO) ook meteen maar meegesleurd?
‘Dat zou je denken, maar nee. Ik heb mijn zoons wel meegenomen in het proces waar we met PRO doorheen zijn gelopen, maar uiteindelijk werd hij zelf enthousiast. Hij is er nu zelf ook echt mee bezig en dat is bijzonder, want hij was helemaal niet geïnteresseerd in politiek. Dat is dus ook weer het bijzondere van PRO: het enthousiasme en de ideeën binnen de vereniging trekt jongeren aan die overal massaal afhaken.’