Kaag en Braassem, 25 maart 2014 – Bij het tellen van de stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Kaag en Braassem is mogelijk iets fout gegaan op het stembureau Bonaventuracollege. Tijdens het tellen is waarschijnlijk verwarring ontstaan tussen de nummers 6 en 7 op de VVD-lijst: respectievelijk A.J.P. (Alwin)  Koek en  P.J.A. (Peter) Koek. De VVD verzoekt daarom woensdag 26 maart tijdens de afscheidsraad  om deze stemmen te hertellen. Het gaat hierbij alleen om de stemmen die zijn gedaan op stembureau Bonaventuracollege.

De gemeenteraad neemt woensdagavond een besluit over het verzoek van de VVD. Als alle fracties het verzoek steunen, wat de verwachting is, vindt er direct een hertelling plaats. De raad wordt dan tijdelijk geschorst. In het gemeentehuis worden de stemmen vervolgens door een aangewezen team van ambtenaren herteld. De uitslag is daarna direct bekend en wordt vastgesteld door de raad. De nieuwe uitslag heeft geen invloed op de zetelverdeling, aangezien de andere stemmen al doorslaggevend zijn.

Afscheidsraad
Na de verkiezingen maakt de zittende raad plaats voor de nieuw gekozen raadsleden. Woensdagavond 26 maart is deze zogenoemde afscheidsraad. In deze raad worden de processen verbaal van de stembureaus en de geloofsbrieven van de kandidaat raadsleden onderzocht. Daarna wordt afscheid genomen van een aantal raadsleden die na de verkiezingen niet meer terugkeren in de raad. Een dag later, op donderdagavond 27 maart, wordt de nieuwe raad geïnstalleerd. Het hertellen heeft geen invloed op deze installatie.