Wie kent hem na al die jaren niet? Piet van Veen is na 16 jaar raadslidmaatschap een van de bekendste ‘oude rotten’ in de raad van Kaag en Braassem. Hij staat bekend om zijn grappen. Hele slechte en hele goede. Hij kan hard op de man spelen, maar incasseert persoonlijke opmerkingen net zo gemakkelijk. Maar wees eerlijk, want liegen daar heeft hij een bloedhekel aan.

Je grappen zijn niet altijd even subtiel. Vinden mensen ze nooit kwetsend?
‘Nou, ik ben niet altijd even lief, maar ik vind ook dat raadsleden geen zacht gekookte eitjes zijn. Ik zal geen opmerkingen maken over mensen die niet aan tafel zitten en geen weerwoord kunnen geven en ik heb er ook geen moeite mee als iemand een grap of een opmerking terug maakt. Die incasseer ik net zo gemakkelijk. Het moet ook kunnen om er in een raadsvergadering een beetje stevig in te gaan, zonder iemand af te kraken. Het moet wel netjes blijven. En na de raadsvergadering schud je elkaar de hand en respecteer je dat je het niet altijd met elkaar eens bent. Maar lieg niet, daar kan ik niet tegen en dan heb je een slechte aan mij.’

Je bent samen met Floris lange tijd een van de bekende koppen van de PvdA geweest. Vind je het gek dat sommige mensen het nu hebben over de PROvdA?
‘We hadden deze opmerkingen verwacht. Ik kijk er niet van op, maar vind het een beetje kinderachtig dat sommigen daarin blijven hangen. Als je ziet wat we in een paar maanden hebben weten te bereiken en hoeveel nieuwe mensen een bijdrage leveren aan PRO… Met de PvdA draaiden we de partij – dus bestuur, fractie, vergaderingen, stukken voorbereiden, verkiezingen – op een gegeven moment met een man of vijf. Dat is best eenzaam. Dat is nu met PRO al zó anders. En ja, ik ben nog steeds lid van de PvdA en net als Floris, maar op de hele kieslijst van 33 leden, staan slechts zes mensen die nog lid zijn van de PvdA. De rest is nieuw. Dat geeft wel een kick.’

Je staat op plek 11 van de kieslijst van PRO. Ben jij na Floris de tweede wethouderskandidaat van de partij, mocht de verkiezingsuitslag daar aanleiding toe geven?
‘Nee. Ik werk bij La Place in de drukste vestiging van Nederland, in de Kalverstraat in Amsterdam. En ik weet dat ik daar een goede horecamanager ben, maar ik heb geen idee of ik een goede wethouder zou zijn. Ik heb de afgelopen jaren teveel mensen zien stuntelen die niet genoeg kennis hadden van de zaken waar ze verantwoordelijk voor zijn. Ook nu zie ik mensen lonken naar een wethouderschap waarvan je nu al weet dat ze het niet in zich hebben. Daar kies ik dus niet voor.’

Welke positie neem jij dan namens PRO in na de verkiezingen?
‘In mijn werk coach ik jonge, nieuwe mensen. Als ik niet in de raad kom, wil ik graag de nieuwe mensen binnen PRO begeleiden en wegwijs maken. Ik zie heel veel jonge enthousiaste mensen met heel veel kennis en kunde. Dat geeft mij heel veel positieve energie, en die wil ik graag gebruiken om deze mensen te helpen.’

Wat heeft 16 jaar raadslidmaatschap je gebracht ?
‘Mensenkennis, ik heb redelijk snel door wanneer mensen voor zichzelf in de weer zijn. Ik vind dat ook niet erg. Ik heb wel moeite met mensen die zeggen dat ze het algemeen belang dienen, maar er dan zelf beter van willen worden. En waardering heb ik voor ambtenaren die in een snel veranderende wereld, waarbij al heel veel collega’s zijn vertrokken, toegewijd blijven aan onze mooie gemeente. Ik ontvang het ook van Woubrugge, voor het kunstgrasveld, maar ook uit Leimuiden waar ik me heb ingezet voor de woonbootbewoners en de zondagopenstelling van de supermarkt.’