Nominaties Goed voor elkaar bokaal 2019 – Stemmen maar!

Negen lokale initiatieven zijn door leden van PRO Kaag en Braassem voorgedragen voor de Goed voor elkaar bokaal 2019. Alle inwoners van Kaag en Braassem kunnen nu stemmen op hun favoriete initiatief. Dat kan tot en met 19 maart. Lees hier welke initiatieven uit Kaag en Braassem genomineerd zijn en waarom, en breng je stem uit!

(op alfabetische volgorde)

  1. Contactclown Toet

“Contactclown Toet is gespecialiseerd in contact maken met mensen met dementie of een verstandelijke beperking. Dat doet ze met bijzonder veel respect voor de mensen bij wie ze op bezoek is. Door goed te kijken, te luisteren en te voelen weet Toet verbinding te maken met mensen waarmee het heel moeilijk is om contact te maken. Met een bedrag van 500 euro kan ze heel veel mensen blij maken en echt iets betekenen voor het verminderen van eenzaamheid.”

2. Luid Kaag en Braassem

“Al een aantal jaren geeft Patrick Deeters met zijn team een lokale oudejaarsconference in Kaag en Braassem. Hij houdt daarin de plaatselijke politiek een spiegel voor. Patrick volgt alleen de lokale media, de uitingen op social media van lokale bestuurders/politici en de uitingen van de politieke partijen, net als de gemiddelde inwoner. Hij volgt de raadsvergadering niet en ook de bijbehorende raadstukken worden niet gelezen. Exact wat de gemiddelde inwoner van onze gemeente ook niet doet. Een representatief kennisniveau dus. Vaak concluderen politici die dagelijks of wekelijks met de materie bezig zijn, dat wat tijdens de voorstelling naar voren komt niet klopt, niet compleet is of volstrekt verdraaid. Maar het is wel dat wat, weliswaar vaak met een kwinkslag, in de media staat, of door politici zelf geplugd is. Dat is een mooie les voor de gemeente en voor de politiek. En tegelijkertijd een ingewikkelde vraag. Hoe krijgt de politiek en de gemeente de inwoners beter en vollediger geïnformeerd?”

3. Maximaal Comité

“Jarenlang werden in Hoogmade alleen op Koningsdag zelf enkele activiteiten georganiseerd, maar sinds enkele jaren is dit anders. Onder leiding van het Maximaal Comité wordt tegenwoordig een complete feestweek in Hoogmade georganiseerd. Met verschillende leuke activiteiten, op touw gezet met behulp van veel dorpsverenigingen, worden alle doelgroepen bereikt. Om ook de komende jaren deze feestweek met veel succes te organiseren, kan het Maximaal Comité de Goed voor elkaar bokaal uitstekend gebruiken!”

4. Stichting VOL

“Het Oranje Comité, Sint in Leimuiden, Mavileo en het zwembad willen gezamenlijk een nieuwe opslagruimte bouwen op het terrein van het zwembad. Daartoe is inmiddels de Stichting VOL opgericht. De gemeente werkt mee aan het bouwplan en heeft ook al laten weten dat de stichting vergunningvrij mag gaan bouwen. De gesprekken over het vestigen van de benodigde rechten van opstal zijn in afrondende fase. Voor de financiering heeft de stichting een plan opgezet: meer dan de helft van de kosten kunnen de verenigingen uit eigen middelen en zelfwerkzaamheid dekken, voor de rest van de dekking zijn ze nu druk bezig om donaties te werven.”

5. Stichting Zomerkamp Hoogmade

“Zomerkamp Hoogmade is een vrijwilligersorganisatie die inmiddels al 50 jaar op rij in de zomervakantie een kamp voor de jeugd uit Hoogmade organiseert. Twintig vrijwilligers/begeleiders maken het jaarlijks mogelijk voor ongeveer 80 kinderen om een onwijs gave kampweek te beleven. Daarnaast organiseert deze groep elk jaar in oktober een Halloweenavond, waaraan vele inwoners (jong en oud) deelnemen. Met het winnen van de Goed voor elkaar bokaal kan Zomerkamp Hoogmade extra activiteiten organiseren voor alle kinderen die een week mee op kamp gaan!”

6. Swiffers Hoeve

“Mensen en dieren zijn goed voor elkaar bij de Swiffers Hoeve. Dieren die zorg en opvang nodig hebben, bijvoorbeeld omdat hun baasje is opgenomen in een instelling of ziekenhuis, worden warm ontvangen en kunnen hier tijdelijk verblijven, groot worden of herstellen totdat ze terug kunnen naar de natuur, hun baasje of een nieuw thuis. En als dat niet lukt, kunnen zij blijven als bewoners van de dierenweide. Kinderen kunnen tussen en met de dieren spelen en helpen met de verzorging. En wat geweldig is: zo lang het mogelijk en wenselijk is gaan de vrijwilligers van de Swiffers Hoeve met de dieren op bezoek bij het oude baasje. De Swiffers Hoeve heeft een grote schuur, die wordt op dit moment geschikt gemaakt voor de opvang van meer dieren en voor de mogelijkheid bezoekersgroepen binnen te kunnen ontvangen en een educatief programma aan te bieden. Daar is de bonus zo welkom voor! Hoe mooi zou het zijn wanneer de schuur klaar is voor de zomer!”

7. Taalcafé

“Het taalcafé is onderdeel van het Taalhuis van de bibliotheek. Het draagt bij aan integratie en zelfvertrouwen van de deelnemers. Wekelijks worden via thema’s gesprekken gevoerd. Op informele manier oefenen we zo de Nederlandse taal. De deelnemers komen trouw. Nog niemand van de dames is ooit in een museum geweest, maar ze willen wel graag. Dus ik zou graag voor deze mensen de Goed voor elkaar bokaal winnen. Dan zoeken we met elkaar een museum uit waar de dames graag naartoe willen en gaan we met de bus naar Leiden. Dit is leuk om met elkaar over te praten en om er later weer eens op terug te komen. Ook is het goed voor de dames om te weten dat ze niet ver weg hoeven om het leuk te hebben.”

8. Voedselbank KBEO

“Sinds 10 oktober 2016 is de Voedselbank gevestigd op het Veenderveld 43d en sinds 1 januari 2017 is de Voedselbank volwaardig lid van het landelijke netwerk Voedselbanken Nederland waarmee de dienstverlening op een hoger niveau kan worden aangeboden. Vlak na de Kerst was ik daar en kreeg ik een rondleiding die mij zeer positief verraste. De organisatie is zeer professioneel. Niet alleen rondom het inzamelen, maar ook het proces rondom het aannemen van cliënten. Aan giften in natura (levensmiddelen) heeft de Voedselbank geen gebrek, maar er is ook geld nodig om de basiskosten te betalen, zoals huur en energie. Om hen een steuntje in de rug te geven, nomineer ik de Voedselbank voor de Goed voor elkaar bokaal.”

9. Werkgroep Dementievriendelijk Kaag en Braassem

“Momenteel wonen er 400 mensen met een dementie in Kaag en Braassem. Dat loopt op tot 1000 mensen met een dementie in 2040. Sinds 3 jaar is een zeer enthousiaste werkgroep werkzaam in Kaag en Braassem om meer bekendheid te geven aan volksziekte nummer 1. Mensen met dementie en hun mantelzorgers moeten zo veel mogelijk kunnen meedoen in onze gemeente, waarbij de mens centraal moet staan en niet zijn of haar ziekte. De werkgroep is zichtbaar bij evenementen en deelt informatie uit aan mantelzorgers: waar vinden ze de juiste informatie? De werkgroep organiseert onder andere trainingen via de landelijke organisatie: “Samen dementievriendelijk, wat is dementie en hoe ga je om met mensen met een dementie?”. Inmiddels zijn er al meer dan 225 inwoners uit Kaag en Braassem getraind. De werkgroep zou de prijs van 500 euro goed kunnen gebruiken voor voorlichting aan scholen.”

Dus breng nu je stem uit op 1 van deze initiatieven.

Ben je nog geen PROpinie panel lid meld je dan hier aan! 

Je kan tot en met dinsdag 19 maart je stem uitbrengen.

De bokaal zal zaterdag 30 maart worden uitgereikt.