Mensen in hun kracht zetten vindt Thea Wesselman (plek 8 op de kieslijst van PRO) het mooiste wat er is. ‘Het geeft heel veel voldoening om mensen net dat duwtje te geven waardoor zij zelfstandig weer verder kunnen.’ Het is dan ook de drijfveer van deze voormalige manager en projectleider bij zorginstelling Amstelring in de regio Amstelland en Meerlanden en in de vrijwilligersfuncties die zij vandaag de dag bekleedt.

Met de verkiezingen in aantocht heeft elk raadslid in spé het druk, maar jij bent echt nooit thuis, lijkt het?
‘Op het moment is het druk. Inderdaad, de gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur en de campagne draait op volle toeren, maar daarnaast ben ik belastingconsulente voor de FNV. Al die belastingpapieren moeten ook voor 1 april de deur uit, dus ook daar heerst nu topdrukte. Bovendien organiseer ik voor De Zonnebloem een vakantieweek en de organisatie moet ook zo’n beetje deze maand op poten staan en worden afgerond. Alles lijkt dus een beetje samen te vallen in maart, maar ik krijg er gelukkig ook heel veel energie van.’

Wat trekt je dan precies aan in het raadslidmaatschap? Als je de krantenberichten van de afgelopen weken leest, is het vooral afzien en heel hard werken.
‘Van hard werken gaat niemand dood en ik wil graag mijn geest bezig houden. Politiek ontbrak nog een beetje in mijn functies. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de gemeentepolitiek en mijn vader, die vroeger raadslid voor de KVP is geweest, zei al: ‘Dat is echt iets voor jou.’ Met mijn achtergrond in de zorg en alle zorgtaken waar de gemeente straks verantwoordelijk voor is, was dit een goed moment om in te stappen.’

Je zou zeggen dat iemand die toch al actief wil worden in de gemeentepolitiek, haar oog eerder laat vallen op een gevestigde partij dan op een nieuwe vereniging als PRO?
‘Nee, want ook de oprichting van PRO viel samen met mijn keuze om de stap richting gemeentepolitiek te zetten. De missie om samen met inwoners resultaten te bereiken, past erg bij mijn drijfveer om mensen in hun kracht te zetten. Daarnaast vind ik het prettig dat er een open en eerlijke manier van communiceren en er ruimte is voor nuances.’

Als het gaat om de landelijke politiek, dan spreekt men vaak over ‘de Haagse kaasstolp’. Hoe zorg jij dat je niet wordt meegezogen in de politieke waan van alledag?
‘De ultieme manier is om elke zomer te gaan varen met mijn man. Met onze boot trekken we er dan op uit, vorig jaar zijn we bijvoorbeeld naar Berlijn gevaren. Je komt dan even helemaal los van alles en iedereen geniet van de vrijheid en het eenvoudige leven. Je ontmoet nieuwe mensen en komt op bijzondere plaatsen en dat helpt om te relativeren.’

Hoe ga jij die vrijheid op de boot combineren met het raadswerk?
‘Als ik niet in de raad kom, zal dat makkelijker zijn. Dan zal ik vooral op de achtergrond meewerken en mijn bijdragen leveren, maar iets meer vrijheid hebben om ook andere keuzes te maken. Maar als ik in de raad kom, dan ga ik er ook echt voor.’