Veelgestelde vragen

PRO 3Een nieuwe politieke partij in de gemeente Kaag en Braassem die deelneemt aan de verkiezingen roept uiteraard vragen op. Wij hebben een selectie van veelgestelde vragen voor jou op een rij gezet. Zit jouw prangende vraag er desondanks niet tussen? Stuur ons een email via het contactformulier en we komen er zo snel mogelijk bij jou op terug.

V: Waarom PRO Kaag en Braassem?
A: Vanuit de gedachte dat het anders moet. Beter! Enkele mensen die betrokken zijn in de gemeentepolitiek hebben al tijden het gevoel dat de afstand tussen overheid en burger veel te groot is geworden. Zij zagen dat de uitdagingen die op de gemeente afkomen (decentralisaties vanuit de Rijksoverheid, minder geld, vergroening, vergrijzing, toegenomen zorgvraag, woningmarkt die op slot zit), niet meer allemaal door de gemeente zelf zijn op te lossen.

Ze zijn hierover in gesprek gegaan met tientallen mensen uit alle lagen van de bevolking in onze gemeente en ontvingen louter positieve reacties. Veel mensen herkenden de geschetste problemen en uitdagingen. Daaruit is een groep enthousiaste vrijwilligers ontstaan die het anders wil gaan doen. Modernisering en vernieuwing van gemeentelijke besluitvormingsprocessen vormen daarbij het uitgangspunt. Geen verkiezingsprogramma meer met beloftes als “we gaan meer scholen bouwen en de wegen beter onderhouden”, maar werken aan modernisering. Dat betekent ook samenwerking met inwoners om problemen en uitdagingen op te lossen. Dat is de missie van PRO Kaag en Braassem.

V: Waarin verschilt PRO van de andere partijen in Kaag en Braassem?
A: Wij hebben geen verkiezingsprogramma waarin we beloftes doen over het wel/niet openhouden van voorzieningen of het opknappen van wegen. Voor ons is vernieuwing en modernisering van het gemeentebestuur en samenwerking met inwoners het uitgangspunt. De partijen in de gemeenteraad die daarin het verst met ons meegaan, zijn onze partner. Verder hebben we op basis van tien speerpunten wel een visie neergelegd waar we naartoe willen met onze gemeente. Op basis van deze visie wordt, in samenwerking met inwoners, verdere invulling gegeven aan besluitvorming.

V: Kaag en Braassem heeft al een lokale politieke partij (Samen voor Kaag en Braassem). Is nooit overwogen om samen te gaan met deze partij?
A: Het is onderling besproken, maar het is nooit een optie geweest. De verschillen in visie met SVKB zijn groot en daarbij denken wij dat een nieuwe vereniging beter in staat om de door ons gewenste vernieuwing en modernisering te realiseren dan bestaande partijen.

V: Het is handig om een connectie te hebben met politieke partijen in Den Haag voor de momenten dat daar onderwerpen worden behandeld die voor Kaag en Braassem van belang zijn. PRO heeft zo’n connectie niet. Is dat wel verstandig?
A: PRO heeft inderdaad geen connectie met landelijke partijen. Dat neemt niet weg dat het elke politieke partij of inwoner vrij staat om contact te zoeken met de landelijke partijen. Wij hebben bovendien wel connecties in Den Haag waar we een beroep op kunnen doen als dat nodig is.

V: Waar plaatst PRO zich in het politieke spectrum, links of rechts?
A: PRO is niet links of rechts. PRO is een brede politieke vereniging die zichzelf tot doel heft gesteld om het gemeentebestuur te vernieuwen en moderniseren in samenwerking met de inwoners. Progressief dus, voorstander van vernieuwing, vooruitgang en verandering en op een eerlijke manier het verhaal vertellen.

V: Wie zijn de mensen die uiteindelijk de handschoen hebben opgepakt om PRO Kaag en Braassem te starten?
A: Het is een brede mengelmoes van jong en oud, ervaring en nieuwe energie. Hierbij de namen op een rij:

 • Ingrid Straathof () uit Leimuiden, communicatieadviseur bij de gemeente Uithoorn;
 • Hans Klink (32) uit Roelofarendsveen, accountmanager groot zakelijke markt bij KPN;
 • Ruud van der Star (32) uit Rijpwetering, projectvoorbereider bij  bij de Katwijkse bouw- en ontwikkelingsmaatschappij;
 • Thea Wesselman (63) uit Roelofarendsveen, tot vorig jaar manager en projectleider bij Amstelring, nu vrijwilliger bij FNV, Wijdezorg en De Zonnebloem;
 • Laura van Klink (51) uit Oude Wetering, regiomanager bij de Kamer van Koophandel;
 • Evert Henrotte (52) uit Rijnsaterwoude, verpleegkundige Veiligheidsregio Haaglanden;
 • Floris Schoonderwoerd (34) uit Oud Ade, PvdA-wethouder in Kaag en Braassem;
 • Piet van Veen (59) uit Roelofarendsveen, horecamanager bij La Place;
 • Fred Hoogenboom (63) uit Roelofarendsveen, vutter;
 • Glenn van Rijn (27) uit Oud Ade, IT-consultant bij Centric;
 • Mandy van Veen (29) uit Oude Wetering, teamleider bij Bureau Jeugdzorg;
 • Ilse van der Poel (33) uit Roelofarendsveen, persvoorlichter bij Greenpeace.

 

V: Enkele leden van de PvdA hebben zich aangesloten bij PRO en de PvdA doet niet mee aan de verkiezingen. Is PRO niet gewoon de PvdA in een nieuw jasje?
A: De opmerking ‘oude wijn in nieuwe zakken’ is na de lancering van PRO Kaag en Braassem verschillende keren gevallen. En het is correct dat de leden van de PvdA ook te zien zijn binnen PRO. Dat heeft een logische verklaring: PRO is ontstaan vanuit de PvdA. De leden van de PvdA zijn het initatief gestart, maar inmiddels is de groep initiatiefnemers flink uitgebreid. Bedoeling is dan ook dat nieuwe, enthousiaste mensen zich straks gaan inzetten om de missie van PRO te laten slagen. De kieslijst van PRO zal straks dan ook geen lijst met typische PvdA-namen bevatten.

Waarom de PvdA het initiatief heeft genomen om PRO op te starten? De PvdA lijdt, net als de andere politieke partijen in onze gemeente, aan politieke bloedarmoede: het is heel moeilijk om mensen betrokken te krijgen bij “de gemeente”. Toen enkele leden van de PvdA vervolgens de boer opgingen met het vernieuwingsverhaal, merkten we dat veel meer mensen zich herkenden en enthousiast werden van het verhaal, maar zich niet zo thuis voelden binnen de PvdA.

Een brede politieke vereniging sprak veel meer mensen aan en dat is ook de manier geweest om nieuwe mensen actief te krijgen en echt werk te maken van vernieuwing en modernisering. En natuurlijk speelt, na de verkiezingen, de macht van het getal een grote rol. Immers, de grootste partij heeft het meeste te zeggen, maar we willen graag samen met andere partijen werken aan vernieuwing. De partijen die daarin het verst gaan, zijn onze partner. Hoe groot onze rol daarin kan zijn, is dus mede afhankelijk van de verkiezingsuitslag.